fbpx

Planuri de viitor

Promit și voi face! 

Îmi doresc să păstrez farmecul orașului și locurile pline de istorie, însă le vom pune în valoare printr-un plan coerent de dezvoltare, realizat de specialiști adevărați, angajați prin concurs, și nu prin firme de casă agreate de primar, prieteni de partid și rude. 

Orașul este în primul rând despre oameni

Adică despre fiecare dintre voi. Și știu ce vă doare, pentru că împreună cu echipa mea am fost pe toate străzile din Câmpulung pentru a afla care sunt problemele și ce vă doriți.

1. Infrastructura – extremă urgență

Este inadmisibil ca în secolul în care trăim, în municipiu – nu cătun, să avem gospodării neracordate la rețeaua de apă (de exemplu Str. Târgoviștei, Ghe. Mitu, Grigore Alexandrescu ultima parte, Leculești), canalizare (Valea Bărbușii, Leculești, Târgoviștei, Valea Unchiașului etc.) și gaze (66 de străzi neracordate: ex. Str 1 Dec 1918, Drăcești, Leculești, Grigore Alexandrescu, Chilii, Gruiului etc.). Sunt 24 de străzi neasfaltate (ex. Str Boboc, Crețișoara, Fălcoianu etc).

Rețelele existente de apă și canalizare sunt vechi și subdimensionate. Vorbim despre conducte vechi și peticite de 102 ani, proiectate pentru nevoile de atunci, nu din prezent. Nu vrem să mai trecem prin situația din martie 2015 când toți câmpulungenii au stat fără apă timp de trei zile din cauza unei avarii a unei conducte vechi.

Vom pune în aplicare un proiect serios și coerent de urbanism pentru a rezolva în primul rând ce trece prin pământ – conducte de apă, canalizare, cabluri, și abia apoi vom trece la asfaltat străzile.

Gata cu cârpelile fără de sfârșit pe banii câmpulungenilor! Avem dreptul la o viață civilizată.

2. Curățenia

Fiecare dintre dumneavoastră plătește ca orașul să fie curat. Este datoria mea, ca primar, ca banii dumneavoastră să fie cheltuiți cu cap și având rezultate. Contractarea serviciilor de salubrizare va fi realizată în conformitate cu indicatori clari de performanță și niciun ban nu va fi plătit pentru servicii de slabă calitate. Colectarea selectivă va trebui să devină o realitate în administrarea orașului.

3. Fonduri Europene 

Banii europeni sunt motorul dezvoltării. Investițiile dezvoltă infrastructura necesară pentru investitori, localnici și turiști și contribuie la siguranța și calitatea vieții. Doar așa putem schimba fața orașului, dar îl vom și dezvolta. Fondurile europene sunt investiții sută la sută sigure.

Până în prezent, administrația Câmpulungului nu a fost în stare să gestioneze corect nici măcar banii pe care i-a primit de la UE. Organele de control au constantat cheltuirea incorecta a 81 de miliarde de lei vechi, prin proiectul „Kretzulescu”, prin care s-au distrus parcurile, bani care au fost returnați de fiecare dintre dumneavoastră.  

4. Administrație în interesul câmpulungenilor și împreună cu ei 

Vom deschide și debirocratiza Primăria. Ne asumăm reforma și depolitizarea profundă a administrației locale – atât la nivelul Primăriei, cât și al instituțiilor și societăților comerciale din subordine. Vom pune administrația în slujba cetățenilor. Vom avea toleranță zero pentru corupție. Vom fi transparenți cu răspundere față de cetățean și lege. Nu voi proteja niciun funcționar public care încalcă legea. Vom lua decizii și vom cheltui banii dumneavoastră printr-o consultare reală. Vom organiza dezbateri  cu responsabilii de cartier (Apa Sărată, Calea Pietroasă, Centru, Crețișoara, Flămânda, Grui, Mărcuș, Pescăreasa, Piață, Schei, Șubești-Olari, Tabaci, Valea Bărbușii, Valea Româneștilor, Vișoi) în Primărie. Practic, vom avea o strategie pentru fiecare cartier în parte pentru a dezvolta punctual și concret aceste cartiere.

5. Câmpulung va fi un oraș sigur 

Poliția locală trebuie să lucreze cu adevărat pentru cetățean, nu pentru primar. Vom instala camere de supraveghere în tot orașul de la Gară în Grui, în Vișoi, Mărcuș, peste tot.

6. Parcări 

Vom crea noi parcări de reședință în special în Centru, Vișoi și Grui, fără a sacrifica spațiul verde. În zona centrală vom utiliza tehnologii moderne de tip smart parking.

7. Reabilitare termică 

Vom demara un amplu proiect de reabilitare termică a blocurilor de locuințe prin accesarea de fonduri europene. 

8. Spații verzi și de recreere. Sport

Calitatea timpului petrecut cu familia, mai ales în aer liber, este o prioritate pentru noi. De aceea, vom crea cât mai multe spații de agrement. Vom transforma râul Târgului într-un coridor verde, cu zone de promenadă atractive. Vom dezvolta un centru pentru pensionari și vom dezvolta programe țintite pentru ei (activități pentru petrecerea timpului liber). Dorința mea este să readucem filmul în viața câmpulungenilor prin înființarea unui cinematograf.

Voi susține, concret, asociațiile de fotbal pentru copii și juniori, kickboxing, lupte, volei, tenis, șah. 

Echipa de fotbal a Câmpulungului va fi o prioritate pentru mine din mai multe motive. Cel mai important: competițiile sportive unesc comunitatea, și în plus că e o chestiune de mândrie locală.

9. Câmpulung – Smart City

În lumea civilizată, tehnologia este peste tot, este integrată în administrație și este utilizată din plin pentru a-i ajuta pe oameni. Aplicațiile sunt nenumărate: îmbunătățirea transportului public, fluidizarea traficului, reducerea poluării și a consumului de energie, îmbunătățirea condițiilor de locuire, a sistemelor de educație și sănătate, creșterea siguranței pe străzi, reducerea birocrației, consultarea cetățenilor și controlul transparent al cheltuielilor publice. Însă administrația din Câmpulung funcționează cu instrumentele învechite, mai degrabă ale secolului al 19-lea.

10. Niciun copil nu rămâne în urmă 

Vom crea centre de zi pentru copii unde să își petreacă timpul într-un mediu sigur. Vom dezvolta programe de mentorat și tutorat astfel încât fiecare copil, indiferent de etnie, statut social, să ajungă la potențialul maxim de dezvoltare. Vom sprijini programe antibullying la nivelul unităților școlare. Printre priorități va fi învățământul dual, astfel încât să asigurăm o conectare directă între cerere și ofertă.

Vom încuraja companiile de la noi și pe cele care vor veni să facă parte din consiliile de administrație ale unităților școlare. Ne vom asigura că vocile părinților și ale elevilor vor fi auzite. Elevii vor fi partenerii nostri în dezvoltarea orașului.

Investiția majoră va fi în educația timpurie și preșcolară pentru a combate clivajele de dezvoltare în viitoarea viață de adult. Nu vom susține doar participarea la educație, ci și calitatea educatiei.

Orașul a pierdut zeci de investitori în ultimii 15 ani pentru că aceștia nu au „motivat primarul”. 

1. Atragere investitori 

Vom atrage investitori atât locali, cât și străini, prin elaborarea unui plan bine pus la punct. Aceștia vor primi sprijin din următoarele puncte de vedere: infrastructură, teren, utilități și înlesniri fiscale. Planul meu pe acest sector include și delimitarea unor zone ce pot fi concesionate acestor investitori pentru investiții mari și cu impact zonal mare. 

2. Creare de locuri de muncă

Cum? Vom dezvolta infrastructură de afaceri. Vom analiza riguros potențialul forței de muncă pentru atragerea de investitori (din domenii de activitate nepoluante). Vom stimula mediul de afaceri local   printr-o politică prietenoasă a administrației publice locale. 

3. Forță de muncă calificată

Vom acorda sprijin calificării profesionale a tinerilor prin dezvoltarea învățământului dual, promovare printr-o platformă digitală a orașului și parteneriate pentru dezvoltare.

4. Câmpulungenii din diaspora și cei plecați la muncă în alte localități

Vom asigura consultanță pentru atragerea de fonduri europene atât pentru oamenii de afaceri, cât și pentru cetățenii care își doresc să devină antreprenori (atât pentru câmpulungenii care trăiesc în oraș, cât și pentru cei plecați la muncă în străinătate).

5. Transport. 

Vom atrage comunele limtrofe într-un proiect comun de dezvoltare a transportului în comun astfel încât oamenii care muncesc în Câmpulung, precum și elevii, să aibă certitudinea că au cum să ajungă la serviciu/școală. În prezent, nici măcar orașul nu are mijloace de transport în comun care să acopere localitatea (ex. Mărcuș, Valea Bărbușii etc). 

1. Câmpulung Muscel – Stațiune Turistică de interes Național 

Avantaje: alocare bugetară, atragere de turiști în zonă, dezvoltarea serviciilor în turism și crearea de locuri de muncă. Ca să ajungem acolo, avem nevoie de infrastructură,de un oraș curat, centrul reabilitat, evenimente, locuri de cazare, pensiuni și restaurante.

2. Reabilitarea Centrului

Îmi doresc să schimb fața orașului, renovând clădirile istorice și readucând farmecul orașului cu prioritate în zona Centrală. Cum? Prin parteneriate cu proprietarii, fonduri europene, granturi norvegiene și fonduri de la Ministerul Culturii. Să nu uităm că centrul Câmpulungului este sit urban de valoare națională, de categorie A. Tocmai de aceea, centrul va redeveni locul de întâlnire și promenadă al muscelenilor și turiștilor.

3. Promovare

Câmpulungul poate deveni o atracție turistică importantă în contextul în care orașul capătă o altă față, redevenind ce a fost odinioară. Cum se poate în Brașov, Sibiu, Sighișoara sau Oradea, cred că se poate și la Câmpulung. Lucrând, însă, profesionist pentru acest oraș!

  • Vom susține investitorii locali din turism printr-un plan coerent de promovare națională și chiar internatională.. Astfel, voi elabora un calendar clar de evenimente locale care să atragă turiști. Vom dezvolta aplicații online pentru promovarea obiectivelor turistice din oraș și împrejurimi.
  • Vom organiza evenimente culturale și festivaluri tematice prin care vom promova tradițiile, portul popular, meșteșugurile și preparatele culinare.
  • Vom reînvia și dezvolta tradiții locale care, printr-o promovare corectă și eficientă, vor spori valoarea culturală a Câmpulungului în Europa.
  • Pentru că este orașul lui Tudor Mușatescu are nevoie de manifestări culturale. E un oraș vibrant așa că vom organiza diverse festivaluri în aer liber (teatru, muzică, obiceiuri culinare etc.) și competiții sportive (ciclism, drumeții, maraton etc. ) pentru a introduce Câmpulungul în calendarul european anual și a atrage implicit cât mai mulți vizitatori. 
  • Trebuie să învățăm sa ne integrăm, iar în acest scop vom iniția multiple schimburi de experiențe – culturale, educationale, de dezvoltare – cu cât mai multe orașe europene, astfel încât să estompăm diferențele de mentalitate și să lucrăm împreună la transformarea orașului.   
  • Vom fi prezenți la târgurile internaționale de turism pentru a promova orașul și a atrage turiști. Vom crea circuite turistice tematice, de exemplu: Circuitul bisericilor și mănăstirilor, circuitul filmului (cu vizitarea principalelor locuri în care s-au filmat „Titanic Vals”, „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, „Octav”), circuitul dacilor etc.

4. Dezvoltarea serviciilor în turism

Vom crea un departament de consultanță la Primărie. Aici, câmpulungenii din diaspora sau cei din Câmpulung vor beneficia de consultanță gratuită în vederea accesării de fonduri europene pentru a crea locuri de cazare, servicii turism etc. 

5. Fortă de muncă calificată în turism

Prin dezvoltarea învățământului dual, vom pregăti tineri calificați în industria hotelieră-turism (după modelul Școlii Hoteliere din Lausanne – cea mai bună din lume), astfel încât antreprenorii câmpulungeni să aibă cu cine să lucreze în mod profesionist.